Error message here!

Sakrij Error message here!

Zaboravili ste šifru?

Zatvori

Uslovi korištenja


PRAVILA PONAŠANJA ČLANOVA I USLOVI KORIŠTENJA SADRŽAJA NA PORTALU „Lako.me“

 

 1. Opšte odredbe

Portal „Lako.me“ objavljuje vlastite i sadržaje naših članova u dobroj vjeri, nastojeći se pridržavati poznatih pozitivnih zakonskih propisa. Objavljeni sadržaji namijenjeni su prvenstveno našim članovima i korisnicima. Članovi, korisnici i posjetitelji našeg portala objavljene sadržaje trebaju koristiti isključivo za lične potrebe osim za slučaj da imaju dopuštenje za prenošenje naših sadržaja putem drugih i/ili tuđih medija.

Korištenjem bilo kog dijela portala automatski prihvatate sva aktuelna pravila korištenja. Članovi su dužni upoznati se sa pravilima korištenja, te se smatra da su korisnici kontinuiranim korištenjem portala, ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati sa aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cjelosti. Nijedan dio portala ne smije se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.

 1. Izjava o odricanju (disclaimer)

"Lako.me" portal sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost i "Lako.me" se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem.

Portal sastoji se od vlastitih sadržaja i sadržaja članova, te linkova na spoljne stranice, kao i veza do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih lica (linkova) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati. Portal nema nadzor nad navedenim podacima i informacijama ili drugim Internet stranicama, te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane za sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih lica. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

"Lako.me" portal nije odgovoran za sadržaj koji objavljuju članovi na portalu kao ni za bilo kakvu štetu nastalu reklamiranjem na portalu. Poslovni odnos između članova na portalu i izvan portala isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru članova, te "Lako.me" portal nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

Pristup portalu i svim njegovim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta, osim ako uz određeni sadržaj nije navedeno drugačije.

 1. Lična, autorska i druga prava

Sadržaj objavljen na "Lako.me" portalu ne smije se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez našeg izričitog pristanka, ili na bilo koji način kojim se može prouzrokovati štetu portalu ili bilo kojem trećem licu u skladu sa propisima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu vrijeđa Vaše lično, autorsko ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati uklanjanje sadržaja. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biti će uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.

 1. Analiza i prikupljanje podataka

Za nužno funkcionisanje rada i poboljšanja korisničkih iskustava koristimo računarske programe (Google Analytics) pomoću kojih analiziramo korištenje pojedinih stranica i time stičemo dragocjena saznanja o potrebama svojih korisnika. U vezi s analizom koriste se tzv. kolačići (cookies) koji se spremaju na vaš računar. Blokiranjem tzv. kolačića (cookies) i dalje možete pregledavati naše stranice, no određene mogućnosti biti će vam ograničene. Pristupom i korištenjem naših sadržaja dajete svoju saglasnost za opisani način provođenja analize i prikupljanje podataka.

 

"Lako.me" portal poštuje privatnost svojih članova i posjetilaca, s tim da portal može koristiti podatke o korisnicima dobijene tokom korištenja portala (isključivo podaci o računaru i podaci o Internet provajderu) ili podatke obezbjeđene od strane članova i posjetilaca kako bi imao informacije o korisnicima koji ga koriste, te na taj način poboljšao portal i njegove sadržaje dodatno usmjerio i prilagodio svojim članovima. Na osnovu ovih podataka portal dolazi do saznanja koji su sadržaji najpopularniji među kojom publikom. Podaci o korisnicima mogu uključivati i informacije koje se mogu individualno identifikovati u odnosu na određeno lice (IP adresa), kao i zbirne informacije o korisnicima.

"Lako.me" portal obavezuje se da prikupljene privatne podatke, poput e-mail adrese, imena i prezimena, neće bez dozvole svakog pojedinačnog korisnika davati odnosno distribuirati, trećim licima, osim demografskih podataka za grupu korisnika bez odavanja privatnih podataka.

Postupkom registracije ili prihvatanjem ponuđenih opcija na Android i IOS aplikacijama, korisnici daju saglasnost da ih "Lako.me" obavještava o novostima i akcijama u skladu sa prihvaćenim opcijama.

 1. Članstvo

Osoba koja želi postati članom "Lako.me" portala dužna je registrovati se putem portala i slijediti uputstva za validaciju registracije. Svaki budući član je dužan u roku od 7 dana nakon registracije uplatiti godišnju članarinu u iznosu od 10 eura (ili protuvrijednosti u lokalnoj valuti) koja vrijedi jednu kalendarsku godinu. Članarina se uplaćuje jednokratno i unaprijed za svaku narednu godinu. Sredstva prikupljena od članarine raspoređuju se za pokriće troškova i rashoda za rad portala, a dio se će se usmjeriti u Lako.me Fond.

Portal kroz svoje strukture donosi odluku o primanju novog člana koji za to ispunjava uslove. U slučajevima kada "Lako.me" ocijeni da budući član svojim aktivnostima, ponašanjem i istupima ne zadovoljava principe po kojima je osnovana i djeluje  "Lako.me" može mu biti uskraćeno pravo da postane član i u tom slučaju će biti izvršen povrat iznosa eventualno uplaćene članarine. 

Korisnički računi će se suspendovati bez prethodne najave ako su nazvani prema nekoj javnoj ličnosti, u sebi sadrže ili impliciraju neprimjeren sadržaj, kopiraju ili imitiraju neki već postojeći korisnički račun na portalu. Svaki član ima pravo otvoriti samo jedan korisnički račun. Ukoliko se utvrdi da korisnik ima više otvorenih računa trajno će se isključiti sa "Lako.me" portala.

 1. Objavljivanje komentara

"Lako.me" podstiče članove da postavljaju komentare na sadržaje koje objavljujemo kao i na sadržaje koje objavljuju naši članovi. Komentari su važan segmet koji nama i našim članovima omogućava okruženje za konstruktivnu raspravu i unapređenje sadržaja koji se objavljuju na portalu "Lako.me".

Kako bi zadržali visoki nivo komunikacije naši administratori pregledaju svaki komentar koji se objavi na portalu "Lako.me". Molimo vas da se pridržavate pravila komentarisanja i lijepog ponašanja na portalu. Ukoliko vaši komentari ne doprinose na konstruktivan način zajednici postoji mogućnost da vaši komentari ili vaš korisnički račun bude uklonjeni sa našeg portala.

"Lako.me" zabranjuje objavljivanje komentara koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste i članovi koji objavljuju ovakve komentare će biti sankcionisani. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi portala "Lako.me".

Sankcionisati će se:
1. Govor mržnje na nacionalnoj, religijskoj, seksualnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi
2. Prijetnje upućene ostalim članovima i administratorima
3. Vrijeđanje drugih članova i upotreba psovki
4. Objavljivanje privatnih podataka
5. Chat, komentarisanje van okvira sadržaja koji se komentariše, pisanje velikim slovima, postavljanje linkova.
6. Prozivanje administratora ili polemisanje s administratorom na bilo koji način
7. Objavljivanje lažnih informacija

Svako kršenje pravila će se razmotriti od strane administratora i član koji je prekršio neko od navednih pravila će biti sankcionisan. Kršenje pravila može kao rezultat imati upozorenje, blokadu korisničkog računa na određeni period ili trajno isključenje člana portala "Lako.me".

Pravila komenarisanja koja se primjenjuju na portalu nisu tu da bi se uskratilo pravo na mišljenje već da bi se svim korisnicima pružilo što ugodnije okruženje za konstruktivnu raspravu. 

 1. Chat

Chat na "Lako.me" portalu je namijenjen razmjeni mišljenja i iskustava, zabavi i civilizovanoj komunikaciji. 
Nije dopušteno slati nikakve poruke koje sadrže: vulgarnosti, uvrede, klevete, mržnju, prijetnje, seksističke izjave ili bilo koje druge sadržaje koji nisu u skladu sa postojećim zakonima i ovim pravilima.

Također, nije dopušteno, izravno ili neizravno reklamirati druge web stranice, bez dogovora sa administratorima, a posebno stranice pornografskog sadržaja, niti davati linkove na takve sadržaje. Poruke koje članovi objavljuju na chatu u načelu se neće nadzirati, cenzurirati, niti će se na bilo koji način uticati na njihov sadržaj (osim u gore navedenim slučajevima). Administrator i moderator ovog chata mogu u bilo kojem trenutku izbrisati bilo koje neprimjerene poruke ili teme.

Sve poruke na Chatu izražavaju mišljenja i viđenja njihovih autora. Svaki član je odgovoran za sadržaj poruka koje ostavlja te pristaje snositi odgovornost za sve posljedice koje mogu proizići iz sadržaja ostavljene poruke.

Nije dozvoljeno pretrpavanje kanala porukama prevelike dužine niti velikim brojem manjih poruka u kratkom vremenu kao ni pretjerano korištenje velikih slova. Ovo može prouzrokovati nemogućnost ostalih korisnika da normalno prate razgovor i da u njemu učestvuju. Pretrpavanje porukama (flood) može zagušiti vezu pojedinim korisnicima, a time se direktno narušavaju osnovna pravila lijepog ponašanja na portalu.

Sve probleme ili nesuglasice sa drugim članovima riješavajte sa njima lično, u privatnom razgovoru, a ne na kanalu, kako ne biste ometali druge u njihovim namjerama.

Bilo koje kršenje ovih pravila biti će sankcionisano. Sankcije mogu biti od upozorenja, preko blokiranja profila na određeni period do potpunog isključenja člana sa "Lako.me" portala.

 1. Ideje i inovacije

Razvijamo samoodrživ sistem za realizaciju ideja i inovacija naših članova koji žele svojim proizvodima i uslugama promijeniti svijet u kojemu živimo. "Lako.me" podrška se ostvaruje kroz mentorstvo u razvijanju ideja, ulaganja (materijalna i nematerijalna) u njihovu realizaciju i promociju putem mreže "Lako.me". Članovi portala u skladu sa svojim mogućnostima su dužni zajedno sa "Lako.me" strukturom uložiti svoje vrijeme, znanje, iskustvo, energiju, mrežu prijatelja i sredstva u projekte koji se realizuju ili su u fazi razvoja. U isto vrijeme "Lako.me" će se posvetiti razvoju vlastitih ideja i inovacija koje imaju za cilj stvaranje neke društvene koristi, odnosno rješavanje nekog konkretnog problema.

Prijava i provjera ideja i inovacija

Članovi imaju mogućnost da, pomoću obrasca na portalu, predlože ideju ili inovaciju koju žele razviti uz pomoć mreže "Lako.me" i pretvoriti je u održivu poslovnu priliku. Da bi predložena ideja ili inovacija bile provjerene potrebno je uplatiti 2,5 eura (ili protuvrijednosti u lokalnoj valuti) prilikom slanja obrasca sa idejom ili inovacijom. Samo ovakve ideje ili inovacije će biti razmatrane od strane "Lako.me" tima. Sredstva prikupljena na ovaj način će se koristiti i za povećanje Fonda za podršku u realizaciji ideja i inovacija.

Nakon apliciranja ideja ili inovacija se provjerava od strane stručnjaka i razrađuje kroz tržišne parametre. Prilikom provjere ideja ćemo se voditi sljedećim kriterijima: kvaliteta ideje ili inovacije (tržišni potecijal), neposredna ili posredna korist za društvenu zajednicu, doprinos razvoju društvenog poduzetništva, ljudski kapaciteti za realizaciju, realan odnos troškova i očekivanih rezultata projekta, inovativnost i održivost prijedloga.

Ideje ili inovacije koje zadovolje navedene kriterije odnosno nakon provjere pokažu najveći tržišni potencijal biti će razvijene u poslovni plan.

Razvoj ideja i inovacija

Ideje i inovacije, koje prođu fazu provjere, se uz pomoć stručnjaka i članova "Lako.me" portala razvijaju u poslovni plan koji će biti alat u fazi realizacije ideja. Nakon toga se predstavljaju putem portala svim članovima. Članovi svojim glasovima odlučuju koja ideja od predloženih će biti podržana iz Fonda "Lako.me" i biti realizovana uz podršku članova i naših stručnjaka. Glasanje se realizuje po principu jedan član jedan glas. Predložene ideje ili inovacije su predstavljene uz kratki prikaz po tržišnim segmentima i mogućnost glasanja po principu „DA“ ili „NE“. Članovi imaju mogućnost da glasaju za sve predložene ideje ili inovacije.

Proces odabira najboljih ideja i inovacija

Ideje ili inovacije koje u određenom (zadatom) vremenskom razdoblju prikupe najviše „DA“ glasova članova portala će biti proglašene najboljim i pristupiti će se njihovoj realizaciji. Broj podržanih ideja ili inovacija i finansijska sredstva koja će se opredijeliti po pojedinoj ideji ili inovaciji će zavisiti od iznosa novca koji je u tom trenutku dostupan kroz Fond Lako.me.

Fond Lako.me

FOND Lako.me za podršku idejama i inovacijama se formira na osnovu članarina, sponzorstva, donacija, projekata i profita koji se ostvari iz poslovne aktivnosti. Kada se ideja ili inovacija finansijski podrži i kada započne poslovna aktivnost pružiti ćemo dodatnu pomoć u području ljudskih resursa, marketinga i poslovnog savjetovanja.

Ideja ili inovacija koja bude podržana finansijski iz Fonda će biti realizovana putem Opće proizvodno-uslužne zadruge "Lako.me". Zarada koja se ostvari kroz poslovnu aktivnost će se dijeliti između člana koji je predložio ideju, zaposlenih na realizaciji ideje, a dio profita će biti dodat u Fond za naredne ideje i inovacije koje će se finansirati. Raspodjela dobiti će biti predmet svakog pojedinačnog ugovora o realizaciji odobrenih ideja i inovacija.

 1. Kreativa

Podržavanje kreativnog izražavanja jeste podržavanje razvoja, zato u ovom programu podstičemo kreativno djelovanje, radoznalost, radost stvaralačke igre, slobodu izražavanja. Pružamo članovima mogućnost da pokažu svoj rad, zabave se, osvoje nagrade i promovišu svoj talenat. Cilj je  podržati zainteresovane u njihovom kreativnom izražavanju, putem različitih segmenata: fotografija, video, dizajn, pisanje... 

Apliciranje kreative

Apliciranje kreative je moguće putem dugmeta Apliciraj kreativu koji se nalazi u segmentu Kreativa. Potrebno je tačno slijediti upute da bi kreativu uspješno objavili u željenoj kategoriji. Moguće je aplicirati kreativu i ulaskom u određeno nagradno takmičenje kao i direktno sa profila članova. Sve objavljene kreative će se pojaviti i na profilu člana koji ih je objavio.

Nagradna takmičenja

Kroz gore navedene segmente portal organizuje nagradna takmičenja prema zadanim temama. Članovi će svojim glasanjem odlučiti koje su kreative najbolje po pojedinim takmičenjima i pobjednicima će biti dodjeljene nagrade prema propozicijama pojedinog takmičenja. Za jednu kreativu članovi mogu samo jednom glasati, a ocjene se kreću u rasponu od 1-5.  Od tri kreative koje u zadatom vremeskom periodu imaju najveći prosjek bodova će stručni tim "Lako.me" odabrati najbolju prema definisanim kriterijima i ta kreativa će osvojiti nagradu u skladu sa propozicijama pojedinog takmičenja.

Autorska prava

"Lako.me" ne odgovara za povredu autorskih prava koja članovi objavom kreativa učine prema trećim stranama. Dakle, članovi su u potpunosti obavezni poštovati autorska i druga prava, te ne smiju na takmičenja postavljati fotografije, videa, dizajn ili tekstovi koji krše zakone o autorskim pravima.

Sve aplicirane kreative su vlasništvo portala i kao takve se ne smiju reproducirati, dijeliti i slično bez izričite saglasnosti "Lako.me". Bilo koja povrede ovdje navedenih pravila može rezultirati isključenjem člana ili čak i sudskim procesom.

 1. Pomozi

Bitan segment djelovanja svakog člana "Lako.me" je međusobno povezivanje i pomaganje. Slijedeći principe altruizma pružamo nesebičnu brigu za dobrobit drugih ljudi, jer pomaganje i davanje drugima pomaže i osobi koja daje. Kreiramo mjesto na kome oni kojima je bilo kakva vrsta pomoći potrebna, mogu je pronaći a oni koji žele pomoći imaju mjesto i način kako to i učiniti.

Objave

Članovi kojima je potrebna određena pomoć se mogu obratiti putem portala mreži "Lako.me" i drugim članovima koji su u mogućnosti da riješe njihov problem. Ulaskom u segment Pomozi, a zatim putem dugmeta „Zatraži pomoć“ i slijedeći upute konkretni zahtjevi se objavljuju na portalu. Nije dozvoljeno tražiti finansijsku pomoć ili pomoć koja je protivna trenutno važećim zakonima. Bilo koje kršenje ovih pravila biti će sankcionisano. Sankcije mogu biti od upozorenja, preko blokiranja profila na određeni period do potpunog isključenja člana sa portala.

Pomoć

Članovi mogu odgovoriti na konkretne upite za pomoć putem dugmeta Ponudi pomoć nakon čega će biti direktno povezani sa članom kojem je pomoć potrebna. Kada dođe do realizacije određene pomoći član koji je uputio zahtjev će označiti da je pomoć primljena. Nakon toga će se unutar ovog segmenta u dijelu Arhiva objaviti detalji vezani za konkretnu pomoć – ko je tražio pomoć, koja vrsta pomoći i koji je članpomogao. Članovi mogu zahtijevati anonimnost, ali to moraju naznačiti u procesu pomaganja.

Važno je da pomognemo iz osjećaja zadovoljstva i pozitivne vizije, pritom vodeći računa da ne preuzimamo odgovornost koja nije naša.

 1. Market

Razvijamo društveno poduzetništvo i omogućavamo članovima prezentaciju proizvoda i usluga, te povezivanje i promociju među potencijalnim korisnicima. Društveno poduzetništvo ima za cilj rješavati određene probleme zajednice, profit nije njegov isključivi, pa niti najvažniji cilj. Društvena preduzeća lakše prevladavaju krizu i rijetko otpuštaju radnike upravo zato što su zasnovana na ideji solidarnosti, a ne na generisanju materijalne dobiti.

Objave na Marketu

Objave na marketu se vrše putem dugmeta „Objavi na Market“ koji se nalazi u ovom segmentu portala. Također, moguće je dodati objavu i direktno putem profila članova. Svi članovi koji imaju registrovanu djelatnost, bave se kućnim radinostima, imaju neki hobi, posjeduju proizvode, imaju znanje za pružanje određenih usluga mogu postaviti objavu na portalu. Prilikom objavljivanja određene ponude ne navodi se cijena proizvoda ili usluga. Cijena je predmet direktnog dogovora između članova i realizuje se kroz kotakt formu na predmetnoj objavi.

Zabranjuje se objava (ponuda) proizvoda i usluga koji su zakonom zabranjeni. "Lako.me" ne odgovara za objave članova u segmentu Market i sankcionisati će sve članove koji prekrše navedena pravila. Sankcije mogu biti od upozorenja, preko blokiranja profila na određeni period do potpunog isključenja člana sa portala.

Transakcije

"Lako.me" portal ne snosi odgovornost za međusobne transakcije članova, ali će ukoliko neko od članova ima pritužbe na pojedine transakcije provjeriti dostavljene informacije i postupiti u skladu sa ovim pravilima i principima po kojima djeluje "Lako.me".

Razmjena

Također, članovi na tržišnim osnovama mogu napraviti obostrano korisnu trampu bez korištenja novca kako bi zadovoljili određenu potrebu. "Lako.me" portal ne preuzima odgovornost za međusobne odnose članova koji se uređuje samo prema njihovom dogovoru.

Besplatno

Kroz Market je moguće i pokloniti određene proizvode i/ili usluge koje nam nisu potrebne, a mogu biti od koristi nekome od članova portala. Objave za poklone se provode na isti način kao i ostale objave uz biranje opcije besplatno. U isto vrijeme portal će poklanjati proizvode i/ili usluge sponzora i donatora organizovanjem kvizova, nagradnih igara i slično.

 1. Izmjene uslova korištenja

Za sve odnose koji nisu regulisani ovim Pravilima primjenjuje se poslovna politika „Lako.me“ portala koja se ogleda u donesenom stavu prilikom neke od nepredviđenih okolnosti koje bi bile vezane za Pravila.

Ukoliko to u ovim Pravilima nije navedeno, način i pravila korištenja pojedinih sadržaja, funkcionalnosti i sistema mogu biti ili su već opisani na web linku koji posjetite i koristite. 

"Lako.me" zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama portal može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na portalu. Korištenjem bilo kojeg sadržaja na portalu smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima.

 

 

 

 

Top